Popularno zvano “vađenje živca” je glavna djelatnost endodoncije. Međutim samo vađenje živca je tek krajne i ultimativno rješenje.
Svaki zub u tijeku procesa karijesa i upale prolazi kroz nekoliko faza.
Ovisno o tome koliko se brzo reagira i ukoliko pacijent na vrijeme posjeti svoga stomatologa, može se uvelike promijeniti prognoza liječenja.

Karijes, trauma ili neki drugi čimbenik mogu dovesti do upale zubne pulpe. Sama upala počinje bolovima na hladno budući da je prvi simptom upale hiperemija odnosno širenje krvnih žila u pulpi. Ukoliko se zub u ovom stadiju liječi moguć je potpuni oporavak. Međutim ako bakterije uđu u zubnu pulpu dolazi do razvoja gnojne upale i u tom slučaju endodoncija je jedino rješenje. Ukoliko se upala u ovom stadiju preboli dolazi do razvoja kronične upale koja će razoriti okolnu kost i uzrokovati kronične bolove, te vrlo često i dovesti do proboja upale na površinu zubnog mesa što je poznato kao fistula (gnojni prištić na zubnom mesu).

Terapeut uz pomoć endodontskih iglica uklanja upaljeno i nekrotično tkivo unutar kanala zuba kako bi sve bakterije bile eliminirane.
Nakon toga korijenovi se ispunjavaju “gutaperkom” koja je masa za punjenje zubnih kanala.

Kada su svi kanali napunjenji i svi simptomi upale su isčezli, može se pristupiti restaurativnom dijelu terapije. U prijevodu to znači da se na ovakvom zubu može izraditi ispun (plomba) ukoliko postoji dovoljno zdravog zubnog tkiva ili se pristupa izradi individualne nadogradnje i krunice ukoliko ne postoji dovoljno zubnog tkiva.

Kontaktirajte nas

Javiti ćemo se u što kraćem roku.

KONTAKTIRAJTE NAS