U hitna stanja u stomatologiji koja zahtijevaju hitnu liječničku intervenciju spadaju TRAUMATSKE OZLJEDE ZUBA. One se javljaju u svakoj starosnoj dobi, no najčešće su kod djece između 1. i 3. godine te 8. i 11. godine života, a najčešće zahvaćaju gornje sjekutiće. Mogu biti posljedica padova, udaraca, tučnjava, nesreća, sportskih ozljeda. Statistička istraživanja pokazala su da se brojne ozljede događaju i kod kuće. Primarna prevencija obuhvaća edukaciju djece, roditelja, učitelja, trenera, liječenje ortodontskih anomalija koje mogu biti predispozicija za komplicirane traume zuba te korištenje individualnih štitnika za usta i zube kod kontaktnih i ekstremnih sportova.
Iako ozljede zuba nisu opasne po život, one mogu izazvati brojne smetnje i komplikacije kao što su infekcije, apscesi, poremećaji nicanja zuba, promjene boje zuba, ankiloze, ozljede zametaka trajnih zuba, ortodontskih anomalija nastalih zbog gubitka prostora i drugo.
KAKO REAGIRATI?
I nakon što se dogodi traumatska ozljeda zuba, moguće je preventivno postupiti – pružiti PRVU POMOĆ, hitno se javiti liječniku te kod izbijanja zuba pravilno pohraniti i transportirati zub do ambulante. Svaki gubitak vremena umanjuje uspješnost liječenja koje uključuje replantaciju izbijenog TRAJNOG zuba koji se zatim imobilizira. Prilikom izbijanja zuba dolazi do kidanja parodontnog tkiva koje ne može dugo ostati vitalno van alveole, zbog čega je VRIJEME koje zub provede izvan alveole bitan čimbenih uspjeha.
Kod mliječnih zubi NE preporuča se replantacija, da se ne bi inficirao zametak trajnog zuba.
Ako zub nije ispao iz alveole, ali je nakon traume jako pomičan, potrebno je pažljivo zagristi čistu maramicu ili gazu te tako držati na putu do ambulante.
Nakon izbijanja zub je potrebno pažljivo isprati BEZ mehaničkog struganja.
Vrsta MEDIJA u koju se pohranjuje zub utječe na dugoročnu prognozu replantiranog zuba jer pravilan medij održava vitalitet parodontnog tkiva i produžuje vrijeme do replantacije. Zub se ne smije sušiti niti prenositi u suhom, što dovodi do dehidracije i odumiranja još uvijek živih stanica na korijenu. Medij koji je široko dostupan te se preporuča je MLIJEKO, za koje je važno da se upotrijebi u prvih 20 minuta nakon izbijanja zuba, a kao očuvanje može poslužiti tijekom 6 sati. Ukoliko ono nije dostupno, za kratak period čuvanja može se koristiti SLINA (do 1 h) ili FIZIOLOŠKA OTOPINA (do 2 h).
Nakon dolaska u ambulantu na liječniku je da preuzme daljnju skrb i objasni detalje liječenja. Ako imate kakva dodatna pitanja na temu, slobodno nam se javite!

RADNO VRIJEME:

Pon, Sri, Čet 13:00–21:00
Uto, Pet 8:00–16:00

Prema dogovoru uz prethodnu telefonsku najavu na +385 95 5174 479

POSJETITE NAS

OUR VALUES

Želimo da vam prvi posjet našoj ordinaciji bude ugodan.

Pri prvom posjetu ispuniti ćete “upitnik o zdravlju” i navesti svoje tegobe i želje vezane uz dentalnu terapiju. Ako vas je k nama uputio vaš stomatolog svakako ponesite postojeće rengenske snimke. Nakon što se dobro upoznamo sa vašim problemima ponuditi ćemo vam terapijska rješenja.

Svaka dentalna terapija strateški je planirani projekt. Nakon prvog pregleda dobiti ćete sve potrebne informacije o planu zahvata. Objasniti ćemo vam postupke i rizike pojedinih zahvata, te također pričati o trajnosti radova i njihovom održavanju. Koristimo isključivo materijale koji su se svojom dugogodišnjom upotrebom dokazali kao učinkoviti i biokompatibilni.

Cilj su nam dugoročni uspjeh i funkcionalnost u skaldu sa biološkim konceptima.

Kontaktirajte nas

Javiti ćemo se u što kraćem roku.

KONTAKTIRAJTE NAS