Krvarenje zubnog mesa problem je koji se nipošto ne smije ignorirati. Ono može biti posljedica nepravilne oralne higijene (nedostatno četkanje, presnažno i prečesto četkanje), uzimanja nekih lijekova (npr. za razrjeđivanje krvi, visoki tlak, epilepsiju) ili hormonalnih promjena kod žena. Krvarenje je simptom GINGIVITISA (upale zubnog mesa) te ako se zanemari može dovesti do ozbiljnijih bolesti kao što je PARODONTITIS. Konzultacije sa stomatologom u svakom su slučaju obavezne, no svaki pacijent može dodatno obratiti pažnju na postupak provođenja svoje oralne higijene.
S obzirom na to da se oralna higijena često provodi rutinski i na brzinu, najvažnije je OSVIJESTITI svaki korak u četkanju zuba kako bi ta rutina bila postala pravilna. Četkati je dovoljno dva puta dnevno, ali naglašavamo da je važno biti strpljiv i TEMELJIT. Mi uvijek preporučamo MEKANU četkicu s velikim brojem vlakna, bez obzira na proizvođača.
Četkicu je najbolje postaviti na zubno meso pod kutem od 45 stupnjeva, tako da polovica vlakna pokriva zubno meso, a polovica zube. Na taj način vlakna će očistiti zube, zubno meso te prostor između zuba i zubnog mesa koje je kritično za nakupljanje plaka (ljepljivih naslaga bakterija i hrane). KRUŽNIM i NJEŽNIM pokretima važno je očistiti sve plohe svih zubi.
S obzirom da vlakna četkice ne mogu očistiti sve površine zuba, za prostore IZMEĐU zubi svakako se preporuča korištenje interdentalnih (međuzubnih) četkica ili zubnog konca. INTERDENTALNE ČETKICE proizvode se u nekoliko veličina. Stomatolog Vam može pomoći pri odabiru, ovisno o veličini Vaših međuzubnih prostora. Četkicu je važno postaviti pod optimalnim kutem, lagano potisnuti, izravnati i gurnuti kroz međuzubni prostor, a zatim je izvaditi van. Ako je četkica optimalne veličine, dovoljan je po jedan ovakav potez za svaki međuzubni prostor. Korištenje ZUBNOG KONCA također mora biti pažljivo i nježno. Konac se omota oko srednjeg prsta obje ruke, napne pomoću kažiprsta i palca na razmak od nekoliko centimetara te se u međuzubni prostor uđe niz plohu jednog, a izađe niz plohu susjednog zuba.
U oralnu higijenu kao DODATAK može se uključiti i VODICA za ispiranje usta, a za odabir vodice se najbolje konzultirati s Vašim stomatologom na pregledu.
Također je važno napomenuti da četkanje ne smije biti preagresivno jer to može uzrokovati mehaničke ozljede i posljedično krvarenje zubnog mesa, ali i oštećenja cakline.
Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju!

RADNO VRIJEME:

Pon, Sri, Čet 13:00–21:00
Uto, Pet 8:00–16:00

Prema dogovoru uz prethodnu telefonsku najavu na +385 95 5174 479

POSJETITE NAS

OUR VALUES

Želimo da vam prvi posjet našoj ordinaciji bude ugodan.

Pri prvom posjetu ispuniti ćete “upitnik o zdravlju” i navesti svoje tegobe i želje vezane uz dentalnu terapiju. Ako vas je k nama uputio vaš stomatolog svakako ponesite postojeće rengenske snimke. Nakon što se dobro upoznamo sa vašim problemima ponuditi ćemo vam terapijska rješenja.

Svaka dentalna terapija strateški je planirani projekt. Nakon prvog pregleda dobiti ćete sve potrebne informacije o planu zahvata. Objasniti ćemo vam postupke i rizike pojedinih zahvata, te također pričati o trajnosti radova i njihovom održavanju. Koristimo isključivo materijale koji su se svojom dugogodišnjom upotrebom dokazali kao učinkoviti i biokompatibilni.

Cilj su nam dugoročni uspjeh i funkcionalnost u skaldu sa biološkim konceptima.

Kontaktirajte nas

Javiti ćemo se u što kraćem roku.

KONTAKTIRAJTE NAS